I love blogger

Monday, May 17, 2010

Kenapa Orang Melayu Makan Dengan Tangan?

Setiap bangsa di dunia ini punya budaya tersendiri. Oleh sebab makan itu satu perkara yang wajib dalam hidup, cara makan juga merupakan satu budaya. Masing-masing bangsa ada budaya mereka tersendiri bagaimana mereka makan. Misalnya orang Cina menggunakan kayu (chopstick) dan orang Barat pula menggunakan sudu dan garfu. Tentu ada sebab yang rasional kenapa mereka amalkan cara itu.

Orang Melayu makan biasanya menggunakan tangan kanan. Apakah rasionalnya dan kenapa orang Melayu makan dengan tangan ? Soalan ini dijawab dengan mudah di akhir abad ke 19 oleh seorang kerabat diraja Kedah yang menetap di Selangor bernama Tengku Kudin. Perkara ini diceritakan oleh seorang isteri pegawai tinggi British yang berkhidmat di Selangor pada masa itu dalam bukunya "Chersonese - The Guilding Off" oleh Emilly Innes.

Pada suatu hari Tengku Kudin telah dijemput oleh British Resident menghadiri satu jamuan makan malam di rumah resident tersebut. Ketika semua tetamu jemputan telah bersedia untuk menghadapi hidangan, Tengku Kudin tiba-tiba bangun menuju ke arah paip air dan membasuh tangannya. Tanpa menghiraukan orang lain semuanya menggunakan sudu dan garfu, beliau dengan selamba menyuap makanan ke mulutnya dengan tangannya... ........ !

Telatah Tengku Kudin ini diperhatikan oleh seorang wanita Inggeris yang kebetulan duduk di sisinya. Merasa tertarik dengan perlakuan Tengku Kudin itu wanita tersebut lantas bertanya: "Kenapa anda makan dengan tangan ? Bukankah menggunakan sudu dan garfu itu lebih bersih dan lebih sopan ?"

Dengan selamba Tengku Kudin menjawab lantang dan dapat didengari oleh orang lain. Katanya:

"Saya makan dengan menggunakan tangan saya sekurang-kurangnya ada tiga sebab:

Pertama:
Saya tau tangan saya lebih bersih dari sudu dan garfu sebab saya sendiri yang membasuhnya - bukan orang lain. Sudu dan garfu itu dibasuh oleh orang lain yang belum tentu cukup bersih.

Kedua:
Saya yakin tangan saya lebih bersih kerana tangan saya hanya saya seorang saja yang menggunakannya - tidak pernah dipinjam oleh orang lain, sedangkan sudu dan garfu itu ramai yang pernah menggunakannya

Ketiga:
Saya percaya tangan saya lebih bersih kerana ia tidak pernah jatuh dalam longkang.... ......... !!

Jawapan Tengkun Kudin ini menjadikan semua orang yang mendengarnya terlopong. Kalau sebelum itu ada antara mereka yang tersenyum sinis melihat Tengku Kudin menyuap makanannya dengan tangan tapi selepas itu masing-masing mengangguk mungkin kerana memikirkan ada logiknya jawapan tersebut.... .........


MORALNYA:

KITA JANGAN LEKAS MENGHINA ATAU MEMANDANG JIJIK PERLAKUAN ORANG LAIN YANG BERLAINAN DENGAN BUDAYA KITA. MASING-MASING ADA RASIONALNYA KENAPA MEREKA BERBUAT BEGITU...... ☺

5 comments:

ecahmiaishika said...

hihih~Pndi2 tg kudin tu~~~
tp kn kdang2 kte mkn gak gna sudu cz kalo nk g klas xnk la tgn ad bau mknan~~hoho

luZezA said...

best reason tu..memang sudah jelas tanpa perlu bersuluh..
lg feel mk guna tgn smpi menjilat jari..hehehe..
tp tang mkn belascan sendir mau tahan la bau tangan..hahaha..
i/m first kot ni

amar haziq said...

saya ada seorang kawan
pernah suatu masa,dia makan dgn tangan ketika di hotel..huhu

jenguk2 lah blog saya k
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

liyanaKim said...

ecah : tak salah jugak guna sudu. hee

luzeza :makan kfc pon guna tangan jugak. ngee, jilat jilat jari tu

amar: tu memang slumber gila

jane said...

wowo...sukenye aku membacanya jawapan tengku kudin ini
tetibe aku terbayangkan remy ishak dlm citer OBSESI


smart dowh

haahaahhah

salute!!!
nak makan lah rasanya;)