I love blogger

Wednesday, April 21, 2010

kalau kena reject sebab resume tak cantik atau muka tak berapa cantik.

okeh firstly mood bercuti masih ada tapi tak berminat nak cerita tentang percutian. mood lebih kepada misi mencari kerja.
SEBAB tadi gemok text aku, dia dah dapat kerja. hati masih panas, wah mentang mentang ko dah dapat kerja yang pakai uniform kaler merah, belagak eh! aku kal pon tak nak angkat. hehe. Aku baru jer hantar resume ,application for HR Assistant. tetiba jer aku terpikir nak post pasal kena reject sebab muka tak cantik atau resume yang tak cantik.

kenapa aku berminat nak publish tentang ni, sebab aku banyak terpikir memang kalau kita ada orang dalam, itu akan lebih memudahkan untuk kita nak dapat kerja kan kan kan. okei. cuba imagine situasi yang pertama.

muka cute mute macam kajol( ko bayang kan ni kajol yang cun melecun okei!)
masuk bilik interview dengan sopan santon dah lemah gemalai.di interview oleh satu panel. muka ko cun, esok ko dah leh start kerja! okeh pas!

secondly, muka ko serius macam haram! okeh korang bayang kan lah eh. kalau tak dapat bayang kan, just imagine aku je, kang aku contoh kan orang len, mengamuk pulak, bek guna nama sendiri. baru masuk bilik interview dengan langkah gugup, pamel pulak buat muka macam tak sarapan pagi. macam nak telan pon ada, dah semestilah bertambah dap dup macam jantung nak jatuh kat lantai kan. baru citer details sikit, panel pon tengok resume. terus cakap, resume awak tak cantik. sila perbetulan, n i will not hired person like you. okeh muka merah dan kau boleh balik. hehe . tu ayat aku..

(ini suma just apa yang aku imagine kan) tapi mesti berlaku jugak kan,aku just bayangkan aje.dan sebab tu lah aku lebih suka kan interview yang lebih dari satu panel, sebab kat situ kita leh perform sapa kita. lecturer aku penah cakap, menda paling penting dalam proses nak mintak kerja adalah resume. biarpun resume adalah pentas untuk kita hemtam menipu yang konon terbaik suma nye kita, yelah bila interest pon ko akan letak, suka baca buku, nak tunjuk konon ko berilmu ! padahal hari hari ko mentelaah facebook kan! dan lecturer aku cakap, satu hari nanti kita akan dapat bezakan orang yang berilmu tu akan mendapat tempat dahulu sebelum kita.

aku berminta nak cerita tentang ni, sebab tak salah kalau blogger nak pinjam kan resume yang kamu ada. sebab dah apply dan selesa di tempat kerja , tak salah bagi adik pinjam kan! bukan tak nak googles, akibat googles akan menyebabkan si tertuduh mengalami kondisi seperti imaginasi kedua.


nak shared boleh la email kat liana_genius@yahoo.com

saya terima dengan hati terbuka!

3 comments:

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

kalau keje yang best-best tu...nak kena ade org dalam la...aru senang nak dapat...ermmm

Mya said...

majikan tu la yg rugi, kalau membezakan bakat yg ade dgn muke..

en fizz said...

tak elok guna org dalam...percaya dgn kebolehan diri..((:, everything bgntung kat diri sndiri and kalau kita dpt atas usaha sndiri tu lg puas sbnrnyee..