I love blogger

Saturday, April 24, 2010

dabbawalas's sama erti dengan delivery service .



dabbawallas system ni boleh dikata kan sama erti dengan delivery service kat malayasia ni macam delivery service fast food MCD dengan PIZZA HUT.

Dabawalas meaning person with a box, is a person in the Indian city of Mumbai who is employed in a unique service industry whose primary business is collecting the freshly cooked food in lunch boxes from the residences of the office workers (mostly in the suburbs), delivering it to their respective workplaces and returning back the empty boxes by using various modes of transport.

Yang menarik tentang dabbawalas ni ialah gambar di atasik, hee. urm yang menarik sebenarnya aku dapat tahu tentang ini setelah salah mengoggles ini. tapi kan after kita lunch the empty boxes are returned back from where there comes. and they hev the secret colours bars painted in the side of box, melelui codes bars ni kita akan tahu dari mana railway station yang datangnye.
kan menarik tu ;) . kalau dekat malaysia haram lah kau nak dapat balik bekas nye. hee,


p/s cakap pasal delivery system, teringat masa vacation hari tu. kenapa lah kat indon punya kFC tak sama ngan malaysia. and I bet you , malaysia punya lagi best, even though layanan mereka sangat baik terhadap saya. ;))

5 comments:

fiD said...

maknenye tak kire ape2 brg la ea?

enjelinajolipit said...

member aku lepak indon seminggu, balik mesia terus keracunan. pastu dok pulun gebang pasal indon konon bes. x sedar dir virus dah penuh dalam badan.

aku sayang mesia! tapi aku x sayang org2 politik! hahahahha

Anak Bongsu Cik Shukor && Cik Noni said...

hmm, rasa KFC korang lain ?
KFC kt sane rasa apa babe ? capati ke ? haha

liyanaKim said...

enjelina aku sokong! bagi aku mesia lagi best country. mana mana pergi pon , aku rasa masia ag best.

lynn: kat sane takde coleslaw

kacang said...

mlysia tnah air ku.
wehee~.
ape2 pn mlysia the best=)
da follow u back